TIME LAPSE(Embrio İzleme Sistemi)
Time Lapse Tekniği İle Embriyolar Sürekli Takip Ediliyor
Tüp Bebek laboratuvarlarında kaliteli ve rahim içine yerleşme olasılığı yüksek olan embriyoyu (bebek taslağı) seçmek, gebelik başarısını, daha da önemlisi canlı doğum oranını arttırmaktadır. Tıme Lapse (Embrio izleme sistemi) embrio gelişiminin mevcut ortamından çıkarılmadan 24 saat izlenip kaydedildiği bir sistemdir.
Günümüzde halen yaygın olarak kullanılan klasik embriyo seçimi, günde bir kez belli saatlerde embriyonun ortamından dışarıya çıkarılıp mikroskop altında o anki görüntüsünün değerlendirilmesine dayanır. Embriyonun dış ortamdan olumsuz etkilenmemesi için bu gözlem kısa sürede yapılmalıdır. Her ne kadar uygun laboratuvar ortamında yapılsa da embrionun mevcut ortamından çıkarılması embrio sağlığında nadiren de olsa sıkıntı yaratabilmektedir. Aslında embriyo gelişimi sürekliliği olan yani dinamik bir süreçtir. Oysa günde bir kez yapılan gözlem bu dinamik sürecin değerlendirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Bu da embriyonun gelişim süreci içindeki önemli göstergelerin gözden kaçabilmesine neden olmaktadır. Çünkü bu süreç, embriyodaki hücresel bölünmeleri, bu bölünmelerin normal ya da anormal olmasını, bölünme sürelerini ve şekil değişikliklerini içermektedir. Bu süreç transfer etmeye en müsait embriyonun seçiminde önem arz etmektedir. Time Lapse denilen bir sistemle embriyoların gelişimlerinin içinde bulundukları inkübatörde kamera ile izlenmesi ve kayıt altına alınması ve daha sonra bu kayıtların geriye dönük olarak izlenmesi mümkün olmaktadır. Her embriyoya ait bu video görüntüleri embriyo dış ortamın olumsuz etkilerine maruz bırakılmadan tekrar tekrar izlenebilmektedir.
Sonuç olarak bu sistem ile embriolar; spermin yumurta içine zerk edilmesinden ana rahmine transfer aşamasına kadar dış ortama maruz bırakılmadan tüm kritik aşamaları görülerek izlenmektedir. Buda özellikle tekrarlayan başarısızlıkları olan hastalarda gebelik oranlarında bir fark yaratmaktadır.