Naturel Siklus

Tüp Bebek tedavilerinde en ideal cevap verilen tedavi ile 8/10 arasında yumurta elde etmektir.
 
Oluşan embriyolar arasında en iyi kalitede embriyoyu seçip transfer etmek ve kalan iyi kalitedeki embriyo veya embriyoları dondurmak ideal stratejidir. Yumurta sayısının 4’ten az 20’den fazla olduğu hallerde gebelik oranlarının azaldığı bilinmektedir. *Düşük rezervli hastalarda olabildiğince çok sayıda yumurta geliştirmek için 1. Planda yüksek doz ilaç tedavileri başlanmakta ve bu tedaviler çok yüksek maliyetlere ulaşabilmektedir. Bazen bu hastalarda yüksek doz ilaç tedavilerine rağmen 1,2 adet yumurta elde edilebilmektedir. Bu hastalarda yumurta kalitesi ve embriyo kalitesi de çoğu zaman istenilen düzeyde olmamaktadır. Bu da gebelik oranlarını düşürmektedir. Bu hastalarda yüksek doz ilaç tedavileri yerine vücudun kendi seçtiği ve geliştirdiği yumurtanın alınarak tüp bebek yapılması işlemine naturel siklusta tüp bebek tedavisi denir. Böylece hem tedavilerde çok yüksek rakamlara varabilen ilaç masraflarını azaltmak hem de ilaç zorlamasına maruz kalmadan seçilen olası daha kaliteli yumurtayı kullanmak mümkün olabilmektedir. Özellikle yüksek doz ile pozitif sonuç alınmamış hastalarda hemen bir sonraki siklusda çoğunlukla doğal yumurta gelişmektedir. Bu yumurta ile tüp bebek yapmak bizim son zamanlarda tercih ettiğimiz bir uygulamadır.
 
Naturel siklusda doğal yumurta belli bir büyüklüğe geldiğinde yükselen LH hormonu ile son olgunlaşma sağlanıp yumurtlama gerçekleşmektedir. Yumurtlama olmadan yumurtayı alabilmek için 16, 17 mm. Boyutlarına ulaştığında HCG hormonu ile yumurtlama tetiklenmesi planlanmakta ve 35, 36. Saatlerde yumurta toplanmaktadır. Fakat bazen doğal yumurtlama tetiği erken çekilip yumurtlama toplama öncesi olabilmektedir. Buna engel olmak için erken yumurta toplanması halinde ise olgun olmayan yumurta ile karşılaşılabilmektedir. Bunlar bu tedavinin olası sorunlarıdır. Bunu önlemek adına modifiye naturel siklus diye adlandırılan bir uygulama da seçilebilir. Burada yumurta gene doğal olarak büyümektedir. Sadece erken LH yükselmesini ve erken yumurtlamayı önlemek için yumurta belli büyüklüğe ulaştığında erken çatlamayı önleyen bir ilaç tedaviye eklenmektedir. Tedaviye başlayan hastaların %70-80’inde yumurta elde edilebilir. Bunların %80’inde de embriyo trabsferi yapılabilir. Embriyo transferi yapılan hastalarda başarı şansı literatürde %15 kadar bir oranda verilmektedir. Fakat bu hastaların yumurta rezervi azalmış ve düşük cevaplı hastalar olduğu ve bu nedenle zaten beklenen gebelik oranının düşük olduğu unutulmamalıdır.
 
Bütün bunların ışığında naturel siklus ile tüp bebek özellikle düşük cevaplı hastalarda hem daha kolay ve düşük maliyetli hem de daha doğal seçilmiş bir yumurta ve endometrium varlığı nedeniyle oldukça iyi bir alternatiftir. Özellikle yüksek doz tedaviler ve mini IVF uygulamaları ile iyi sonuç alamayan hastalarda alternatif tedavi olarak sunulmalıdır.